Elhunyt Horváth Márton üvegművész

beolvasás0002Életének 72. évében, 2013. március 8-án, pénteken elhunyt HORVÁTH   MÁRTON Munkácsy-díjas üvegtervező művész.

Horváth Márton Csabrendeken született 1941-ben. Középiskolai tanulmányait követően a Magyar Iparművészeti Főiskola szilikátipari tanszék üveg szakán 1973-ban diplomázott. Mesterei voltak: Pogány Frigyes, Jánossy György, Szabó Lajos, Gibela József, Z. Gáncs György. Alapító tagja volt a kézművesség hagyományait megújító, 1975-ben létrehozott Manuál-csoportnak. Az Iparművészeti Főiskolán 1976-tól tervezéselméletet és üvegfúvást tanított. 1993-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA egyetemi tanára volt.

Munkássága alatt az elfeledett üvegkészítési technikákat kutatta és gyűjtötte, valamint az irizált üveg előállításának lehetőségeivel, tervezésmódszertannal és üvegtörténettel foglalkozott. 1989-ben kidolgozott, később Rendek fantázianéven szabadalmaztatott plasztikus világítási modulját a Tokodi Üveggyár Kft-nek adta át hasznosításra. A hetvenes évek közepétől állított ki rendszeresen itthon és külföldön. Műveinek gyűjteményét 2008-ben Sümeg városának ajándékozta,  ekkor nyílt meg állandó kiállítása a Püspöki Palotában.

1974-ben Jablonec-aranyérmet, 1982-ben Munkácsy-díjat kapott, 1989-ben pedig elnyerte az Érdemes Művész címet. 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja volt.

“Láz-ul-ások Válogatott üvegeim-szövegeim” címmel 2004-ben saját könyve jelent meg.

Több szakmai díjat nyert itthon és külföldön, alkotásait számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta be. Köztéren is láthatók művei pl. Budapesten, Tihanyban és Veszprémben. Alkotásait közgyűjtemények is őrzik, köztük a budapesti Iparművészeti Múzeum.

Nyugodjék békében!

 beolvasás0003

Kategória: Aktuális, Egyéb | A közvetlen link.