HIRDETMÉNY – Bírósági ülnök választásáról

Szám: 459-2/2015.

HIRDETMÉNY
a bírósági ülnökök választásáról

Magyarország Alaptörvénye Bíróság fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben.
A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (Bjt.) rendelkezik az ülnökjelölés és választás szabályairól.
Ülnöknek az a magyar állampolgár választható meg, aki nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem, illetve aki a 30. évét betöltötte, de a 70. életévét még nem érte el. Az ülnök nem lehet tagja pártnak és politikai tevékenységet nem folytathat.
A Bjt. 213. § (1) bekezdése értelmében az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel és választójoggal rendelkező nagykorú állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek – kivéve a pártokat – jelölik.
A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság pedagógus ülnökei a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik.
A közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdekképviseleti szervei jelölik.
Ülnököt lehet jelölni a Tapolcai Járásbíróságra, a Veszprémi Törvényszékre és a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra.
A Csabrendeki Közös Önkormányzati Hivatalnál, valamint Csabrendek Község honlapján (www.csabrendek.hu) a bírósági ülnökök jogaira és kötelezettségeire vonatkozó tájékoztató megismerhető.
A jelöléshez csatolni kell azt az elfogadó nyilatkozatot, amelynek tartalmaznia kell a jelölt arra irányuló nyilatkozatát, hogy volt-e büntetve és van-e választójoga. A jelölt a jelölés elfogadását követően haladéktalanul, az ülnökké történő megválasztására jogosult képviselő-testület részére hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolja büntetlen előéletét. Amennyiben ezen igazolási kötelezettségét elmulasztja, ülnökké megválasztani nem lehet.
Ezen nyilatkozat, valamint a jelöléshez szükséges nyomtatvány a Csabrendeki Közös Önkormányzati Hivatal portáján átvehető, valamint letölthető Csabrendek község honlapjáról is. (www.csabrendek.hu).
Jelöltjeiket 2015. március 15-ig a Csabrendeki Közös Önkormányzati Hivatal részére a csatolt dokumentumokkal együtt szíveskedjenek eljuttatni.
Bírósági ülnök-tájékoztató_2015
Bírósági ülnök-tájékoztató-1sz-melleklet
Bírósági ülnök-tájékoztató-2sz-melleklet
Bírósági ülnök-tájékoztató-3sz-melleklet

Csabrendek, 2015. március 9.

Turcsi József                                                                                                                                              polgármester

Kategória: Aktuális, Egyéb | A közvetlen link.