Várkastély a Kárpátokban

A Határtalanul program keretében iskolánk 7. évfolyamos tanulóival 2019. május 8-11. között az erdélyi Maros folyó környékén jártunk.
Utunk első állomásán, Aradon koszorút helyeztünk el a Szabadság-szobornál, majd a Vesztőhelyen emlékeztünk meg az 1848-49-es szabadságharc hős tábornokairól. Délután utunkat Máriaradnán folytattuk, ahol megnéztük a Kegytemplomot. Ezután Solymos várához kapaszkodtunk fel, ahonnan gyönyörű kilátás fogadott minket a szelíden kanyargó Maros völgyére.
A második napon a regényes, immáron felújított Vajdahunyad várát tekintetük meg elsőként. Innen Kolc várához utaztunk, ahová hosszú út vezetett fel, de megérte az igyekezetet. A vár romjai mellől megcsodálhattuk az alant húzódó Zsil völgyét és a távolban a még havas tetejű Retyezát csúcsait. A nap utolsó helyszíne „magos Déva vára” volt, ide felvonóval jutottunk fel.
Kirándulásunk harmadik napján Gyulafehérváron jártunk, és az algyógyi református templomot kerestük fel, amelynek érdekes építészeti stílusáról hallottunk előadást. Ezután Torockó falu életébe, történelmébe nyerhettünk bepillantást a néprajzi múzeumban, és megtekinthettük a torockószentgyörgyi várat is.
Az utolsó napon Kolozsvár nevezetességeivel ismerkedtünk. A Házsongárdi temetőben nemzetiszínű szalagot helyeztünk el Apáczai Csere János síremlékénél, majd a Farkas utcai református templomban jártunk. Utolsóként Sebesvár romjait hódítottuk meg. Itt köszöntünk el a csodálatos erdélyi tájaktól és élményekkel eltelve vettük immár hazafelé utunkat.

A kirándulás képei megtekinthetőek a Galériában.