Falunap 2012

Falunapunk szeptember 8-án, szombaton 8 órakor a Főzőversennyel indult. A 10 résztvevő önkéntes csapat az Önkormányzat támogatásával és természetesen saját titkos, fűszerei, receptjei segítségével készítette, keverte, főzte vagy sütötte a finomabbnál finomabb ételeket. Közben a Konyha profi fakanál fogatói is készíteni kezdték az ebédet1000 főre.

A Községi Könyvtárban 9,30 órakor kezdődött Botlik Aladár festőművész, testvértelepülésünk, Nagyfödémes díszpolgárának és a „Csabrendekiek készítették” hagyományos kiállításának megnyitója. A megjelent érdeklődőket és a kiállítókat Offenbek Szabina csodálatos zongorajátéka köszöntötte. Botlik Aladár festőművész munkásságát személyes jó barátja Szárazné Erzsike, a nagyfödémesi kultúrközpont igazgatója méltatta és mutatta be. A csodálatos festmények mellett ügyes kezű helyi alkotók kézimunkái, a kosárfonó szakkör tagjainak munkái, helyben készült lekvárok és méz, csuhéfonás és kovácsolt vas tárgyak kerültek kiállításra. A „Csabrendekiek készítették” kiállítás alkotói: Baráthné Horváth Mária, Benkő Lajos, Csík Tamás, Csíkné Bardon Réka, Görög Viki, Ihász Sándorné, Keszthelyi Márta, Kosárfonó szakkör, Makkai Miklósné, Poór Ferencné, Szabó Henriett, Szilágyi János.

A csabrendeki bor készítés ékes példájaként a Hoffman Pince borait is megkóstolhattuk a nap folyamán Hoffman Tamás borász jóvoltából.

10 óra után indult a Szüreti felvonulás, ahol felvonultak a Sümegi Vár és a Capári Lovasiskola lovasai, a helyi Kid Dance Egyesület mazsorett csoportja, Sümeg Város Fúvószenekara és csehországi vendégeik, a szőlőharangot vivő leányok és fiúk, lovaskocsik és a Bakonyalja 4×4 Sportegyesület terepjárósai.

10 órától 13 óráig a Művelődési Ház előterében óvónők és pedagógusok közreműködésével Játszóházon vehettek részt az érdeklődő gyermekek és szüleik, ahol nemezeléssel készíthettek nyakláncot, szalvétatechnikával követ díszíthettek, filc figurás kulcstartót varrhattak, papír figurákat is összeállíthattak.

Szintén 10 órától 13 óráig vehettek részt az érdeklődők, felnőttek és gyerekek az Ügyességi versenyeken, amelyek a következők voltak: lengőteke, sportlövészet, rodeóbika, sörivóverseny szívószállal, 2kormányos Trabant verseny és kerékpáros KRESZ verseny gyerekeknek.

11 órától zajlott a Borverseny, 6 féle helyi nevezett bor értékelésével.

12 órakor kezdődött a Községháza Házasságkötő termében az Ünnepi Képviselő-testületi ülés, ahol átadásra kerültek a Csabrendekért kitüntetések.

12 órától bárki megkóstolhatta a Főzőverseny során készített ételeket vagy megvendégeltük a község részére készített babgulyásból.

12 órától Jó ebédhez szólt a nóta – Bognár Gyula magyarnóta énekes műsorát hallhatták a résztvevők 13 óráig.

13,30-tól a helyi színjátszók mutattak be vicces jeleneteket.

13,45-től pedig egy helyi varrónő, Tóth Krisztina által készített ruhák divatbemutatója volt.

14 órakor került sor az Ünnepélyes megnyitóra valamint a Főzőverseny, a Borverseny és a különféle Ügyességi versenyek eredményhirdetésére. A délután folyamán kísérő programként választhattak az érdeklődők népi játékok, terepjárós kocsikázás, pónilovaglás és számos légvár közül.

A kulturális blokkban kiemelkedően színvonalas műsorával szerepelt a Rezgő Rezeda Citerazenekar, Sümeg Város Fúvószenekara és csehországi vendégeik, a Sümegi Néptánccsoport, a helyi Kacagó Gerle Népdalkör, a Vadvirág Nyugdíjasklub. Köszönthettük a színpadon a Fővárosi Önkormányzat Foglalkoztató Intézete Darvastó Integrált Művészeti Csoportját és a Desperado együttest. Fergeteges műsorukkal zárta a kulturális bemutatók sorát a Kid Dance Egyesület. A közkedvelt Tombolasorsoláson számos értékes nyeremény talált ismét gazdára. A jó hangulatú, sokszínű rendezvényünket a szakmailag kiváló fellépők tették teljessé. A 21 óra után kezdődő utcabálban pedig mindenki kedvére táncolhatott hajnalig, ahol a Chili zenekar szolgáltatta a talpalávalót.

A pályázati támogatás által lehetőségünk nyílt a korábbi évek Falunapi rendezvényeit méltón folytató gazdag kulturális esemény lebonyolítására. A helyi hagyományt folytatva, a vidéki élet értékeit kiemelve és színvonalas bemutatókkal fűszerezve községünk minden lakosa, testvértelepülésünk vendégei és a környékbeli érdeklődők számára emlékezetes napot nyújthattunk, ahol minden korosztály jól érezhette magát.

A rendezvény szervezése és lebonyolítása hozzájárult a községek, a helyi intézmények és szervezetek, a település polgárai közötti jó viszony és együttműködés további erősödéséhez.

Köszönjük a segítők egész napos munkáját, a szereplők, fellépők részvételét, a támogatók felajánlásait!

Papp Imre- Sümeg Várkapitány, Caprái Lovasiskola, Sümeg, Polus Coop Zrt., Pannon Broot Sütőüzeme, Ajka, Szabó József – Arany Oroszlán Vendéglő, Baráthné Horváth Mária, Rendektája Kft., Németh Ferenc, Mütesz Kft., Szent Ilona Pékáru Bolt, Baráth Lajos, Hoffman Tamás, Csabtex Ruházati Kisszövetkezet, Kiskertem Virág- és Gazdabolt, Bakonyalja 4×4 Sportegyesület, Tutiparty, Szálinger Zoltán, Hamulecz Zoltán, Piroska Vegyeskereskedés, Botlík Aladár festőművész.

[nggallery id=19]

Kategória: Meghívók | A közvetlen link.