V-235. sz Galamb és Kisállattenyésztő Egyesület


…A hobbi olyan lényegtelen dolog,
amit az ember olyan komolyan vesz,
mintha a Föld sorsa múlna rajta…”

(Dr. Király Béla /1912-2009./ )

Hobbi Galambtenyésztő Csoportként működünk, melynek elnöke Németh Tibor, titkára Judi Lajos.

Az egyesület 1979/1980-ban alakult, akkori alapítója, elnöke Könnyid István. 

További alapító tagok:

Bakos István, Baráth József,
Bardon János, Farkas László,
Kenyeres Károly, Pintér László,
Velekey János, Vér Lajos,
Orovecz István.

 

Az alapítás célja: Magyarországon tenyésztett értékes galambfajták felkarolása, minél magasabb szintű szervezett tenyésztése, gyűrűzése, törzslappal való ellátása, különös tekintettel a speciálisan magyar területeken kitenyésztett magyar fajtákra. Erre a feladatra megnyerni minél szélesebb körben, minél több fiatalt. Szeretnénk, ha a szabadidejüket ezáltal hasznosan és kellemesebben töltenék el, megismerjék a galambok (madárvilág) életvitelét a valóságban és a szakcikkeken keresztül is. Hogy megismerjék a galambok formavilágát, színvilágát, járatosak legyenek tenyésztésükben, tovább tenyésztésükben.

Mindezt miért? Nem csak önös érdekből, hanem szeretnénk a laikus nagyközönség elé tárni, kezdve az óvodásoktól, az iskolásoktól, a felnőtt korosztályig. Hadd csodálják meg az élő természet eme csodálatos madárvilágát.

Egyesületünk tenyésztő tagjai elsősorban Csabrendekiek, de vannak tagjaink Sümegről, Mihályfáról, Szalapáról, Dabroncról, Zalaszántóról és Gyepükajánból is. Taglétszámunk folyton változó, tenyésztés abbahagyása, tenyészállomány veszteség, költözés, sajnálatos halálesetek, stb. miatt.
Az alapítástól napjainkig 26 kiállítást, rendezvényt szerveztünk társadalmi munkában. Büszkén mondhatjuk, mindig nagy sikerrel.
Jelenlegi tagok között – sajnos már csak 2 fő van az alapítók közül – van Gyémánt Diplomás tenyésztő, Egyesületi Bronzkoszorús, Ezüstkoszorús Érdemes tenyésztő, de vannak olyanok, akik még csak kezdők.
Egy fő megkapta az „A” kategóriás Küllemi bírálót („A” Licenc), amely a BT. Testület egyik legmagasabb fokozata.

Tenyésztett galambfajták:

Shzsabó, Texán, Lublini sas, King, Strasszer, Erdélyi bukó, Magyar szarka, Szegedi magasszálló, és még sok-sok féle.
Legmagasabb példányszámban az Utazó Posta és a Versenyposta fajtából található.


Elérhetőségünk:

Németh Tibor
Csabrendek, Milleniumi lkp.6.
06 30/575 9442