Határtalanul

Erdélyi kirándulás 2012. május 16-19. HATÁRTALANUL! PROGRAM

Szerdán, hajnali 4 órakor indultunk 32 diákkal négy napos kirándulásunkra. Több mint 6 órás út után érkeztünk Aradra. Itt rövid megemlékezést tartottunk a vértanúk emlékművénél, majd megkoszorúztuk az emlékművet és elénekeltük a Himnuszt.

A következő állomásunk Világos volt, itt a fegyverletétel helyszínén a Bohus kastélynál elevenítettük fel a szabadságharc leverésének történetét.

Ezután elindultunk Máriaradnára. Itt egy barokk stílusú, ferences rendhez tartozó, Mária kegytemplomot látogattunk meg. Gyönyörű freskói és aranyozott szobrai mindenkit lenyűgöztek.

A napot Déván fejeztük be. A várba felvonóval mentünk, ami nagy élmény volt.

Böjte Csaba atya árvaházába adományokat vittünk.

Meghallgattuk az árvaház történetét és az atya prédikációját.

Az első szállásunkra a késő esti órákban érkeztünk, Csernakeresztúrra.

A második napunkat Vajdahunyad váránál kezdtük, ahol versekkel, mondákkal emlékeztünk a Hunyadiakra. Útban Gyulafehérvár felé megálltunk a kenyérmezei csata helyszínén, Kinizsi Pál emlékművénél.

Mire megérkeztünk Gyulafehérvárra, eleredt az eső. A vár és a székesegyház megtekintése után Nagyenyedre indultunk. Itt a Bethlen Gábor Református Kollégiumban ismerkedtünk az ottani iskola élettel.

Az időjárás továbbra sem javult, ezért a túránkat másnapra halasztottuk. Helyette Torockón gyönyörködtünk a patríciusházakban, és a torockói népviseletben, amit a helyi múzeumban ismertünk meg.

Szállásunkra már fáradtan, de sok élménnyel érkeztünk meg.

A harmadik napot mindenki nagy izgalommal várta, ugyanis ez volt a túranap. Az idő is kegyes volt hozzánk, így vidáman indultunk Tordára. Délelőtt a sóbányába látogattunk, ami nagyon tetszett a csapatnak.

Délután a Tordai-hasadékban tettünk egy izgalmas túrát, ahol Szent László  pénzeket, numuliteszeket  gyűjtöttünk.

A túrázás után a buszon jó étvággyal ettük a frissen készített szendvicseket, majd Erdőfeleken gömbköveket kerestünk.

Délután Kolozsváron megcsodáltuk a Farkas utcai templomot, előtte Szent György szobrát, majd megtekintettük Mátyás király és a nagy matematikus, Bólyai János szülőházát. A főtéren, a híres Mátyás szoborcsoport előtt közös fotóval tettük emlékezetessé a napot.

Magyarlónán, ahol megszálltunk finom vacsorával vártak a házigazdák.

Az utolsó napunk programokban, látnivalókban bővelkedett. Körösfőn szalagot tűztünk Vasvári Pál kopjafájára, majd a templomban a kazettás mennyezetében gyönyörködtünk. A falu főutcája egy hatalmas népművészeti vásár: itt gyönyörű cserépedényeket, szőtteseket láttunk, és vásároltunk is néhányan. Csucsán Ady Endre Csinszkának írt verset szavalta el egy társunk, majd a Királyhágó parkolójában vetettünk még egy pillantást a hegyekre. Nagyváradon, a székesegyházban nem csak Szent László hermáját figyelhettük meg, hanem az iskolánk szoborfülkéjében lévő Szent Borbála szobor mását is megkoszorúztuk. Idegenvezetőnk szinte minden a főtéren látható épülettel kapcsolatban tudott érdekes történetet. Innen már hazafelé fordítottuk szekerünk rúdját – ahogy Erdélyben mondják.

Ezt a csodálatos és élménydús négy napot tanárainknak, akik megszervezték utunkat, illetve a Határtalanul program támogatójának – a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetjük, hiszen 863 115.- forinttal támogatták utunkat.