Egyház

Szent Lőrinc Római Katolikus Plébánia, Csabrendek

Plébános:
Bagi Ádám 

Egyházközség gondnokságának tagjai: Baráth József, Dr. Domina Csabáné, Pöltl Lászlóné, Soós Zoltán

Kántor :
Soós Péter

A Csabrendek Szent Lőrinc Plébánia a Veszprémi főegyházmegyéhez tartozik. Hét egyházközséget foglal magába, ebből öt, (Csabrendek, Nagytárkány, Nyírespuszta, Sümegprága, Szentimrefalva), Veszprém megyében helyezkedik el, kettő – Döbröce, Nagygörbő – pedig Zala megyében.

A templom története:
Csabrendek mindhárom ősi településének – Rendek (1344-ben Rennek), Al-csab, Fel-csab vagy Szentistváncsab -parochiás temploma volt. A rendeki -Szent Lőrinc, a felcsabi -Szent István vértanú tiszteletére.
A tatárjárás idején mind a három falu templomával együtt elpusztult, de hamar újjá éledtek.
Sümeg várának közelsége állandó véres harcokat jelentett. A török idők újra pusztulást hoztak, csak Rendeken maradt némi élet. A XVIII. század elején Csabrendek néven éledt újjá a három elpusztult település.
A romokba dőlt Szent Lőrinc egyházat 1725-ben újítottak fel, maradványai a mai templom alatt, a domb lábánál láthatóak. 1728-ban újból megalakult a csabrendeki plébánia, melyhez hozzácsatolták Gógánfát, Dabroncot, Ötvöst, Gyömörőt, valamint egy időre Gyepüt, és Kajánföldet is. A ma is álló plébánia templomot 1785-ben kezdték el építeni, 1797-ben készült el barokk stílusban, majd 1843-ban megnagyobbították.
Az ősi titulus – Szent Lőrinc – megmaradt, de a csabi templom patrónusának, Szent István vértanúnak képét is elhelyezték az oltár fölött.
A dombra épült nagy (34 m x 10,8 m) templomot sok kár érte az idők folyamán, 1885-ben tűz pusztította, 1922-ben villámcsapás érte, 1948-ban pedig orkánszerű szél rongálta meg. 1969-ben kapott teljes külső felújítást, 1973-ban belső festést, majd 2005-ben készült el a – jelenlegi – teljes belső felújítás.

Római katolikus templom 2006. június 24.én, Szent Lőrinc csontereklyét kapott ajándékba.
Orgonája kiváló minőségű Rieger orgona.

Elérhetőség:

Szent Lőrinc Római Katolikus Plébánia Hivatal
8474-Csabrendek, Templom tér 2.Tel. 87/453-190
Hivatali idő:

Hétfő-szerda-péntek délelőtt 9-12 óráig,
Szombat, vasárnap és ünnepnap nincs hivatali idő.
Betegellátás bármely időpontban!